Calorieën Tellen Een Fabel Of Een Voordeel

weight-loss-129Iedereen die wilt afvallen heeft waarschijnlijk weleens verschillende diëten, supplementen of programma’s geprobeerd. Er bestaan honderden afvallen methodes welke je kunt kopen. Zij maken meestal de meest wilde beloftes.

Dit is de harde waarheid – er bestaan geen magische pillen, diëten of oefen materialen welke overgewicht direct laten verdwijnen. Het komt neer op goed eten, gezond blijven en vooral meer calorieën verbranden dan je opneemt.

Hier komt het gezegde van “Calorieën in – calorieën uit”. Je wilt er zeker van zijn dat je meer calorieën verbrand (uit) dan je consumeert (in).

Dit is natuurlijk heel simpel uitgedrukt, een evenwichtig dieet bestaat uit meer dan alleen maar calorieën tellen. Hierover lees je meer in volgende artikelen. Trouwens als je jezelf enkel zou baseren op calorieën tellen is de kans zeer groot dat je dieet niet zal lukken.

De basisregel is in de eerste plaats dat jouw dieet bestaat uit een zo groot mogelijke diversiteit van voeding middelen. Een te eenzijdig dieet leidt tot falen van het dieet op zich en erger nog het kan de oorzaak zijn van ongewenste ongemakken  en ziekte.

Om te functioneren hebben we allemaal energie nodig (calorieën). Naast energie hebben we ook behoefte aan bouwstoffen (vitaminen, mineralen en water) om gezond te blijven. Het derde element is beweging om bijvoorbeeld onze spiermassa in conditie te houden.

Hoe moet je calorieën bekijken?

Hiervoor wil ik je verwijzen naar een website speciaal gemaakt om inzicht te geven in het spel van calorieën specifiek naar jouw persoonlijk gericht.

http://www.calorieteller.nl/energie_behoefte.html

Deze pagina geeft een goed overzicht van de energie behoefte in functie van leeftijd en geslacht. Tevens wordt de verhouding eiwitten, vet en koolhydraten weergegeven.

Als je echt wilt slagen met afvallen, geeft ik de raad geen calorieën te tellen. Zoals je hierboven kunt zien gaat het meer over de samenstelling van wat je eet en drinkt, dan louter calorieën. Het is dus correcter als we calorieën vergelijken om te weten wat de waarden zijn voor afzonderlijke voedingsmiddelen, zowel energetisch als naar individuele samenstelling eiwit, vet en koolhydraten.

Er zijn redenen genoeg om niet aan calorieën tellen te beginnen.

Wat dacht je van deze:

  1. Stress: onze maatschappij is jachtig en zo wie zo stress verwekkend. Calorieën tellen en berekenen kan die stress alleen maar verhogen. Stress is in veel gevallen de oorzaak van overgewicht. Ons lichaam zoekt rust en de kans is groot dat dit uitgeeft in ongezond eetgedrag.
  2. Voorverpakte levensmiddelen: hebben het voordeel dat op elke verpakking het aantal calorieën vermeld staat. Op verse producten is dat niet zo. Het gevaar is dat we het te gemakkelijk nemen om te kunnen tellen. Je mag niet vergeten dat voorverpakte levensmiddelen vaak minder gezond zijn. Kies voor verse groenten, fruit en vlees en vergeet even het tellen.
  3. Light producten: deze producten zijn lang niet zo gezond als dat wordt aangegeven, ze zijn in veel gevallen dik makers. Door productie methodes en toevoeging van kunstmatige stoffen (voorbeeld kunstmatige zoetstoffen), hebben light producten een omgekeerde werking waardoor zij schadelijk worden voor jouw gezondheid.
  4. Kwaliteit: zou het belangrijkste moeten zijn als wij ons dieet samenstellen. Het tellen van de calorieën leidt onze aandacht meer naar hoeveelheid dan kwaliteit. Hierdoor bestaat de kans dat we uiteindelijk minder goede kwaliteit gaan gebruiken om de rekensom te laten kloppen.
  5. Industrieel gemaakt voedsel: is aanlokkelijk voor de calorie tellers, doch dit voedsel is vaak zo vervaardigd dat het verslavend werkt, waardoor je er meer van zal eten en je dieet mislukt. Dan spreek ik nog niet van verborgen suikers in dit soort voeding

Om dit verhaal niet te lang te maken kun je stellen dat ongeacht je doel gezond eten en drinken voorop staat. Kwaliteit gaat hier voor op hoeveelheid. Tellen kan je alleen maar stress bezorgen.

Wil jij meer weten over gezond afvallen?