Constant honger? Versla je hongergevoel

Heb je constant honger? Ben je de hele dag aan het vechten tegen je hongergevoel en lijkt niets te helpen?

Lees dan verder want dit artikel is speciaal voor jou geschreven.

Ik gebruik in dit artikel het woord honger. Sommige mensen gebruiken liever het woord trek. Gebruik voor jezelf de benaming waarbij jij je prettig voelt.

Je hebt een uur geleden gegeten en je maag begint alweer te rommelen. Je voelt je trillerig, flauw en er komt een hoofdpijn opzetten.

Dan toch maar even een snelle suikerrijke snack?

Dat ligt misschien voor de hand want je voelt je daarna meestal weer ‘normaal’. Echter zitten hier een paar addertjes onder het gras…

1. Je houdt op deze manier de vicieuze hongercirkel in stand.

2. Waarom je normaal voelen als je je ook geweldig kan voelen?

3. Je houdt op deze manier je suikerverslaving in stand.

Om deze cirkel te doorbreken is het belangrijk om te begrijpen hoe honger precies werkt…

constant honger

De 4 facetten van honger

Onder honger verstaan we de behoefte aan voeding. Om te begrijpen wat honger precies betekent is het belangrijk om 4 onderdelen te onderscheiden:

1. Hoeveelheid – Om je fysiek voldaan te voelen heb je een bepaalde hoeveelheid voeding nodig.

2. Voedingsstoffen – Je lichaam heeft voldoende voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer  bepaalde voeding arm is aan voedingsstoffen, kun je er net zoveel van eten als je wilt maar je blijft hunkeren naar meer.

“Mensen zijn overvoed op basis van calorieën, maar tegelijkertijd ook ondervoed op basis van voedingsstoffen.”

3. Calorieën – Wanneer je qua hoeveelheid en voedingsstoffen niet voldoende binnenkrijgt, ben je snel geneigd om teveel calorieën te consumeren.

4. Verslaving – Het is belangrijk de verslavende factor – zoals hunkering en een oncomfortabel gevoel – van voeding onder ogen te zien en aan te pakken.

Zoals je kunt zien: elk onderdeel speelt een rol in het proces van honger. Ze zijn ook allemaal met elkaar verbonden. Is er één niet in balans? Dan blijf je met een hongergevoel zitten.

Uithongerende diëten

Bij de meeste diëten zijn deze 4 facetten uit balans. Bijvoorbeeld: de porties zijn te klein en de voeding te eentonig. Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen en houdt de hele dag honger.

Of je krijgt bijvoorbeeld veel te veel eiwitten binnen. Je valt wel af maar zo’n eentonig voedingspatroon is ongezond en niet vol te houden. Op de lange termijn slaat het jojo-effect genadeloos toe.

Heb jij wel eens gehoord van iemand die een dieet zijn hele leven vol heeft gehouden?

Waarschijnlijk zelden of nooit.

Maar wat werkt er dan wel?

In mijn ogen is het enige wat op de lange termijn werkt: een gezonde lifestyle.

Emotionele honger

Mensen overeten zich vaak om bepaalde emoties te onderdrukken. Oftewel: emotionele troost. Bijna iedereen is wel bekend met de naam comfort food.

Zo kan voeding bijvoorbeeld tijdelijk je verdriet of negatieve emoties onderdrukken. Niet iedereen is zich hiervan bewust – het gaat geregeld op de automatische piloot.

Deze behoefte aan voeding voor het onderdrukken van negatieve emoties zou je kunnen omschrijven als emotionele honger.

  1. Je ervaart bepaalde emoties die je liever niet wilt hebben.
  2. Je eet teveel – meestal ongezonde – voeding om die emoties te onderdrukken (bewust of onbewust).
  3. Je komt gewicht aan.
  4. Je voelt je schuldig en ervaart een negatief zelfbeeld.

Vervolgens start je weer bij punt één en is de vicieuze cirkel rond.

emotionele honger

Net als drugs of alcohol kan voeding tijdelijk de pijn verdoven en de teleurstellingen van het leven verbergen. Maar op de lange termijn houdt het de pijn en teleurstellingen juist in stand.

Om de emotionele honger te stoppen is het essentieel je bewust te zijn van je emoties, deze te accepteren, te voelen en te doorleven. Eenvoudiger gezegd dan gedaan, ik weet het. Maar het alternatief – de emoties en het verdriet in je rugzak stoppen en negeren – is nog een stuk zwaarder en zal je niet dichter bij je doel brengen.

Als je de emotionele honger wilt aanpakken is het allereerst belangrijk je bewust te worden van je emoties. Simpel gezegd: het is een kwestie van (je ogen dichtdoen en) voelen. Voelen zonder te oordelen.

Dit kan in het begin best confronterend zijn. Misschien ervaar je wel irritaties of boosheid. Niet altijd prettig hé?

Maar daaronder zit bijna altijd verdriet. En wanneer je dat kunt doorleven (huilen) ben je al een heel eind op weg naar de oplossing. Huilen kan enorm opluchten.

Helaas lijkt het soms wel of er in ‘de huidige maatschappij’ geen ruimte is voor verdriet…

“Je moet sterk zijn”, “Grote jongens (of meisjes) huilen niet”, “Stel je niet zo aan”, “Kom op, er zijn ergere dingen”, en zo ken je er vast nog wel meer.

En dat terwijl huilen juist een zeer positieve functie heeft. Het helpt je verdriet te verwerken. Het ruimt op.

Dus als je de volgende keer verdriet voelt, grijp dan niet naar voeding maar wees een echte vent / vrouw: huil!

Maar er is mee:

Naast het doorleven van je verdriet is er nog een belangrijke sleutel tot het overwinnen van emotionele honger: de manier waarop je jezelf ziet.

Onderschat de kracht hiervan niet! Je zelfbeeld (zelfovertuigingen) en zelfvertrouwen bepalen voor een groot deel je acties.

Heb je een negatief zelfbeeld? Dan is de kans op emotionele honger en eetbuien groten dan wanneer je een positief zelfbeeld hebt.

De kunst is te ontdekken hoe je op een gezonde manier je zelfvertrouwen kunt vergroten en je zelfbeeld kunt verbeteren. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden…

Je kunt bijvoorbeeld:

Iets nieuws leren, sporten en bewegen, iets doen wat je eng vindt, aardig zijn voor anderen, jezelf verzorgen, een goed gesprek met je vrienden (vragen wat ze aan jou waarderen).

Of wat dacht je van:

Dingen doen waar je je fijn bij voelt of waar je goed in bent, focussen op mensen die je ondersteunen, complimenten omarmen, hardop in de spiegel je kwaliteiten opnoemen, en nog veel meer.

Laat het idee dat je niets kan veranderen aan je huidige situatie los. Als je het echt wilt kun je veranderen. Neem een nieuwe houding aan. Des te meer redenen je hebt om je goed te voelen, des te groter is de kans dat je de honger zult overwinnen.

zelfbeeld

Hoe zie jij jezelf?

Tips om je hongergevoel te verslaan

Tip #1 Eet voldoende vet:

Vet mag dan wel veel calorieën bevatten, het werkt ook zeer verzadigend waardoor je sneller vol zit. En bovendien hoort vet gewoon thuis in gevarieerde, gezonde voeding.

Eet olijfolie, kokosolie, roomboter, avocado’s, noten, vette vis, lijnzaad. Allemaal vet gezond!

Tip #2 Eet voldoende voedingsvezels:

Ik heb eerder al uitgelegd hoe je met behulp van voedingsvezels je bloedsuikerspiegel in balans kunt brengen. Met een gebalanceerde bloedsuikerspiegel neemt hunkering naar suikerrijke voeding af.

En van vezels zit je ook gewoon sneller vol. Ze helpen je de honger te verslaan.

Eet veel – deels rauwe – groenten, havermout, fruit, noten, haverzemelen en tarwezemelen.

Tip #3 Eet voldoende eiwitten:

Ook eiwitten hebben een verzadigende werking. Zorg dus voor voldoende eiwitten in je voeding. Zorg dat ongeveer 30% van wat je op een dag eet bestaat uit eiwitten (proteïne).

Eet hoogwaardige eiwitten te vinden in biologische eieren, kip, zalm, tonijn, biefstuk, Quorn (vegetarisch), havermout, noten, groenten en peulvruchten.

Tip #4 Slaap voldoende:

Studies hebben aangetoond dat te weinig slaap je doet hunkeren naar snelle koolhydraten. Als je moe bent grijp je onbewust vaker naar ongezonde voeding. Zorg dus voor voldoende slaap.

Tip #5 Ontbijt als een koning:

Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en zou de ook de grootste moeten zijn. Start je dag het liefste met een uitgebreid havermout ontbijt. Je zult de hele ochtend verzadigd zijn en de honger buitenspel zetten.

Verwen jezelf ’s ochtends met een goede portie havermout met frambozen, bosbessen, walnoten en amandelen. Nom nom nom!

Tip # 6 Eet niet te weinig:

Als je kiest voor pure, onbewerkte, gezonde voeding kun je redelijk grote porties eten. Zolang de voeding die je eet maar vol zit met voedingsstoffen, geeft je lichaam vanzelf aan wanneer het vol zit.

Het bericht Constant honger? Versla je hongergevoel verscheen eerst op GezondAfvallen.nl.