hoe afvallen werkt

Begrijp hoe afvallen werkt

Over afvallen zijn ontelbare verhalen, methodes en programma’s bekent.

oepsEr bestaan al even veel opvattingen over hoe afvallen best gebeurt. Er zijn de voorstanders van het calorieën tellen en er zijn diegene welke denken dat zeer strenge diëten de oplossing zijn. Zo vindt je ook vet haters en hen die koolhydraten vermijden. De slechtste manier is die waar afvallen gebaseerd wordt op pillen.

Toch is er slechts één methode welke echt werkt, namelijk gevarieerd gezond eten en beweging. Het is geen snel resultaat methode, maar wel een manier die blijvend resultaat oplevert.

Een gezond lichaam is een kwestie van evenwicht. Als je overgewicht hebt betekend dit dat het evenwicht verstoort is. Afvallen kun je zien als het herstellen van evenwicht, waarbij je wel in acht moet nemen dat snel methoden en geforceerde gewichtsvermindering door pillen net het tegenovergestelde effect zullen hebben.

Overgewicht kan vele oorzaken hebben. Meest voorkomend zijn verkeerde eetgewoonten, stress, overdadig drankgebruik, gebrek aan lichaamsbeweging, enz…

Ziekte of een zwaar ongeval kan tijdelijk overgewicht tot gevolg hebben. In deze gevallen zal het overgewicht weer terug verdwijnen als de gezonde leefgewoontes hervat worden.

Gezond afvallen staat gelijk aan het eigen maken van een gezonde levensstijl. Verander uw eetgewoonten, vermijdt stress, drink alcohol zeer matig, dorst lessen doe je met water, zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

Het is dus niet iets waar je kortstondig aan moet werken, maar wel een levensstijl waar je jarenlang gezond en gelukkig van blijft.

Eetgewoonten

Al bij al kan gesteld worden dat gezond eten niet zo moeilijk is. Een redelijke en consequente aanpak om gewicht te verliezen is het onderhouden van een dieet bestaande uit complexe koolhydraten en veel vezels, matige hoeveelheid eiwitten en laag gehalte aan vet.

Vertaalt is dit veel groenten, weinig vlees en weinig vet.

weight-loss-179In de praktijk begint gezond eten op het ogenblik dat je boodschappen doet, waarom dit kopen en niet dat andere. Succes bij vermageren zit niet in lage calorieën kopen, maar wel bij vers kopen. In het drukke leven dat wij allen lijden is de verleiding groot om voorbereide maaltijden, voor gemixte desserten, kan en klaar salades en bereide sausen te kopen.

Dit is gevaarlijk!!! Omdat wij denken slim te werken, omdat we toch geen tijd hebben, geven wij onze gezondheid in de handen van de voedingsindustrie. Geloof me zij hebben uw gezondheid niet in hun vaandel staan, maar wel hun zakencijfer.

Daarbij komt nog dat onze portemonnee ook vaak in het ootje wordt genomen. Gezond eten is vaak duurder dan de minder voedzame. Er is momenteel een trend dat je jouw gezondheid duur moet kopen, wat ik zeer misleidend vindt.

Het voornaamste is dat je wel let op vers. Groenten blijven tot nu nog altijd vrij goed betaalbaar. Dat is het goede nieuws, omdat groenten en fruit het hoofdbestanddeel zijn van ons slimme dieet.

De tweede stap in gezonde eetgewoonten is de bereidingswijze van onze verse ingrediënten. Om effectief werkzaam te zijn is het belangrijk zoveel mogelijk nuttige bestanddelen te behouden tijdens het bereiden. Zo is het bijvoorbeeld beter groenten te stomen in plaats van koken in water. Een ander alternatief is stoven met weinig water of een beetje olijfolie.

Over bereidingen en recepten kom ik in verdere artikelen terug.

Beweging

bewegenLichaamsbeweging is naast eetgewoonten één van de belangrijkste pijlers voor evenwicht. Hier wil wel de opmerking bij maken dat bewegen zeer afhankelijk is van de arbeid welke je dagelijks verricht. Mensen met een zwaar lichamelijk beroep zullen qua lichaamsbeweging een ander patroon moeten volgen dan mensen met een vrij statisch beroep.

Als de ganse dag op een stoel voor je bureau zit zal je meer nood hebben aan extra beweging dan een postbode welke de ganse dag te voet of op de fiets onderweg is.

De juiste balans ligt in de verhouding van wat en hoeveel je eet ten opzichte van hoeveel en hoe lang je beweegt.

Afvallen

Nu we het evenwicht omschreven hebben is het gemakkelijk om in te zien hoe afvallen werkt. Als je overgewicht hebt komt het erop aan dat je iets minder gaat eten dan datgene wat je nodig hebt om te bewegen. Daardoor kunnen opgestapelde vetten worden afgebroken en omgezet in brandstof voor je lichaam.

Zo zou je kunnen stellen dat minder eten genoeg zou zijn, toch is de enige juiste methode iets minder eten en daarbij meer bewegen. Je zult niet alleen sneller resultaat hebben maar ook blijvend jouw ideale gewicht behouden.