Hoe Koolhydraten Werken

Ons lichaam is één groot complex geheel. Elke seconde vinden er fysiologische en chemische reactie plaats om onze goede gezondheid in stand te houden. Ons lichaam creëert nieuwe elementen zoals; warmte, spieren, eiwitten, haar, nagels, enzymen, vet en beenderen. Langs de andere zijde breekt ons lichaam elementen af zoals; voedsel en opgeslagen vet. Deze anabolische en catabolische processen samen met de organen en systemen hieraan verbonden hebben brandstof nodig om te kunnen functioneren. Die brandstof of energie komt van het voedsel dat wij eten en drinken.

weight-loss-180De voornaamste leverancier van energie voor ons lichaam zijn de koolhydraten. Koolhydraten zijn de essentiële brandstof voor de hersenen, aanmaak van rode bloedcellen, groei en spieractiviteit. Voedsel rijk aan koolhydraten bevat tevens ook veel vitamines, mineralen en phytochemische stoffen.

De meest favoriete energie bron voor de hersenen zijn koolhydraten. Bij gebrek hieraan gebruiken de hersenen vet als energie bron in de vorm van ketonen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de hersenen beter werken bij een regelmatig koolhydraat rijk dieet.

Vergeleken op chemische samenstelling kunnen we twee groepen koolhydraten onderscheiden; enkelvoudige suikers zoals monosaccharides en disaccharides; en complexe suikers zoals oligosaccharides en polysaccharides. Koolhydraten komen voornamelijk voor in plantaardig voedsel zoals groenten, fruit, granen en bonen, alhoewel lactose (enkelvoudig suiker) voorkomt in melk en melk producten.

Tot de enkelvoudige koolhydraten behoren glucose,  fructose en lactose. Geraffineerde vormen hiervan zijn de alom bekende tafelsuiker (sucrose), siropen en honing.

Complexe koolhydraten vinden we in brood, pasta, rijst, bonen en sommige andere groenten. De voor ons belangrijkste uit deze groep zijn de ruwe vormen zoals bruin brood, volkoren pasta, wilde rijst, bonen, hele granen, geplette granen en mout; omdat deze veel vezels bevatten welke essentieel zijn voor een goede darm werking.

Bekijk hierover volgende video:

Het sluitstuk van dit geheel is te weten hoe al deze energie bronnen door ons lichaam verwerkt worden. Ons dieet bevat dus eiwitten, koolhydraten, vetten en eventueel alcohol (wijn). Er bestaat een exacte orde waarin ons lichaam de verschillende brandstoffen zal verbruiken. Alcohol zal als eerste verwerkt worden omdat ons lichaam niet instaat is om deze energie op te slagen. Als tweede komen de eiwitten aan de beurt en pas daarna de koolhydraten. Vetten worden als laatste verwerkt.

weight-loss-082Hieruit kunnen we concluderen dat ons lichaam de moeilijkste elementen eerst verwerkt en zo in rangorde doorgaat tot bij de gemakkelijkste. Dit wil zeggen dat vetten en enkelvoudige koolhydraten eerst worden opgeslagen om pas later (tussen maaltijden) te worden verwerkt.

In termen van afvallen, gewicht verliezen en vet verbranden kunnen we stellen dat ons dieet best vet en suiker arm is om het doel te bereiken.

[useful_banner_manager_banner_rotation banners=5,6,7 interval=5 width=468 height=60]