Waarom gaat afvallen voor mij trager dan voor mijn vriendin

Vaak krijg ik deze vraag gesteld: ‘Waarom gaat afvallen voor mij trager dan voor mijn vriendin? Wij volgen beiden hetzelfde afslank programma, eten hetzelfde dieet en toch gaan de kilo’s er niet zo vlot af bij mij.’

Het antwoord is stofwisseling. De betekenis ervan is echter minder eenvoudig dan het woord zelf omdat de stofwisseling voor ieder individu verschillend is. Een ander woord voor stofwisseling is metabolisme. Het heeft alles te maken met hoe jouw lichaam omgaat met het verwerken van wat je eet. Als jouw lichaam in staat is om alles snel te verwerken, dan zullen de effecten van jou dieet op afvallen sneller zichtbaar zijn. Gaat de verwerking trager dan zal je meer tijd nodig hebben om tot eenzelfde effect te komen. Er bestaan geen afslankmethoden of middeltjes die voor iedereen hetzelfde werken. Afvallen is een persoonlijk proces dat voor iedereen verschillend verloopt.

In de eerste plaats dient gezegd dat stofwisseling voor iedereen zo wie zo aanwezig is, het enige verschil is dat het voor de ene persoon ten opzichte van de andere sneller of trager werkt. Wat veel belangrijker is dat je weet dat je jou persoonlijk metabolisme kunt helpen verbeteren waardoor je zult slagen om kilo’s te verliezen.

Hieronder vindt je enkele tips die jouw metabolisme zullen helpen:

  1. Zorg voor voldoende eiwitten in je maaltijden. Eiwitten vragen heel wat energie om te verteren, tevens zijn zij essentieel bij het aanmaken van spieren.
  2. Lichaamsbeweging is de sleutel om calorieën te verbranden. Sporten helpt ook om meer spiermassa aan te kweken.
  3. Koud water bij en na het eten drinken stimuleert de stofwisseling. Heb je graag ook wat smaak dan is groene thee een goed alternatief.
  4. Koffie en thee helpen ook voor de stofwisseling, maar kan wel koud liefst met een blokje ijs erin.
  5. Sla geen maaltijden over, door niet te eten zal je metabolisme vertragen.
  6. Kokosolie zorgt ervoor dat je tot drie keer meer calorieën verbrandt.
  7. Zaden en pitten geven meer vezels waardoor de stofwisseling gestimuleerd wordt.
  8. Eet vaker, 5 tot 6 maal per dag, dit voorkomt honger gevoel en maakt dat je metabolisme niet vertraagt.
  9. Slaap voldoende, door te weinig of slecht slapen komt je lichaam in een stress situatie waardoor ook de stofwisseling in stress modus zal gaan.

Ik val waarschijnlijk in herhaling, maar alles is te herleiden tot een gezonde levensstijl. Als een dieet jou stress bezorgt omdat je geen of weinig resultaat bereikt, dan ben je verkeerd bezig en kan je er beter mee stoppen. Klinkt wel erg drastisch, toch je bent beter af als je jouw levensstijl in zijn geheel aanpakt. De regel is gezond eten, gezond bewegen en stress vermijden, dan zal je gezond afvallen.