Wat kan ik eten in plaats van brood, pasta en aardappels?

“Wat kan ik eten in plaats van brood, pasta en aardappels?”

Deze vraag ontvang ik nog steeds erg vaak.

Veel mensen hebben moeite met het vinden van pasta-, aardappel- en broodvervangers.

En ook de vraag: “Kan ik dan nooit meer brood, pasta of aardappels eten?” wordt mij geregeld gesteld.

Tijd voor helderheid. In dit artikel geef ik je antwoord op deze vragen; ik deel je mijn visie.

Je kunt na het lezen van dit artikel zelf beoordelen wat je in jouw situatie beter wel of niet van deze voeding kunt eten.

wat eten ipv brood pasta aardappels

We eten gemiddeld veel te veel koolhydraten. Mensen zijn zo gewend aan hun boterham, aardappel en pasta. Deze voeding zou wel eens een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan overgewicht.

Waarom minder brood, pasta en aardappels eten?

Deze voedingsproducten hebben allen één ding gemeen: een hoge glycemische index. Dat wil zeggen: brood, pasta en aardappels bevatten relatief snelle koolhydraten (suikers).

Natuurlijk is het ene brood het andere niet. En er zijn ook verschillende soorten pasta’s.

Zo laat wit brood en witte pasta je bloedsuikerspiegel een stuk sneller stijgen dan volkorenbrood en -pasta. Daar zitten dus nog wel enige nuances in.

Wil je gezond leven en afvallen? Dan is het niet alleen belangrijk je koolhydraat-inname te beperken… ook de snelheid waarmee die koolhydraten worden omgezet in bloedsuiker (glucose) speelt een belangrijke rol.

Simpel gezegd: kies voor langzame koolhydraten zoals te vinden in bijvoorbeeld groenten, quinoa, boekweit en havermout.

Broodvervangers: wat kan ik eten in plaats van brood?

Je kunt kiezen voor de gezondere broodsoorten. Dit zijn bijvoorbeeld speltbrood, zuurdesembrood, boekweitbrood, roggebrood of volkorenbrood.

Deze broden kun je het beste halen bij de bakker of natuurvoedingswinkel. Bij de supermarkt wordt er helaas te vaak gerommeld met het brood.

Wil je minder of geen brood meer eten? Dan kun je bijvoorbeeld je brood vervangen voor:

Zoals je ziet zijn er best wel wat broodvervangers te bedenken. Je kunt deze gezonde vervangers ook prima meenemen naar je werk in een lunchtrommel of drinkfles.

En ja, deze voeding kost wat meer tijd om te bereiden. Maar het levert je zoveel meer op. Op de korte termijn, maar zeker op de lange termijn (betere gezondheid, blijvend slank, stabiele energie, betere concentratie, beter geheugen en nog veel meer).

Gezond eten duurder en tijdrovend? Ik denk dat een gezonde lifestyle op de lange termijn juist geld en tijd oplevert. Met gezonde voeding ben ik veel productiever en zelden ziek – Tycho

Aardappelvervangers: wat kan ik eten in plaats van aardappelen?

Hieronder vind je een lijst met aardappelvervangers. De meeste kun je koken, prakken, pureren of bakken.

 • Zoete aardappel / bataat
 • Aardpeer
 • Pastinaak
 • Schorseneren
 • Quinoa
 • Yam
 • Cassave
 • Koolraap
 • Pompoen
 • Bonen
 • Knolselderij
 • Bloemkool

Ik wil de aardappel niet meteen verbannen… Een aardappel is niet per se ongezond of gezond te noemen. Wanneer je een gezond gewicht hebt kun je prima af en toe aardappel eten.

Het is een goede bron van zetmeel. Zeker als je regelmatig sport is dit een prima brandstof. Ook bevat de aardappel een aantal vitamines en mineralen.

Maar heb je diabetes type 2, overgewicht, wil je van je buikvet af of ben je een echte couch potato? Laat de aardappel dan liever staan.

couch potato

Pastavervangers: wat kan ik eten in plaats van pasta?

Heb jij een bolle buik na het eten van pasta? En voel je je dan ook moe en futloos? Je bent niet de enige die hier last van heeft. Pasta bevat een hoop snelle suikers, maakt je moe en is een echte dikmaker.

Je zult verbaast staan wat er gebeurt als je een maand lang geen pasta eet. Echter… we weten allemaal wel dat Italianen echte casanova’s zijn. Maar pasta kan er ook wat van. Het is een echte verleider; velen zijn er gek op.

Dus misschien is een maand zonder pasta wel een enorme uitdaging voor je. Geen nood! Er bestaan prima pastavervangers.

Dus wil je wat pondjes kwijt, van je buikvet af of ben je vaak moe? Weersta dan de verleiding, laat de witte en volkorenpasta staan en kies een alternatief of gezonde variant:

 • Boekweitpasta
 • Boekweitnoodles
 • Bruine rijstnoodles
 • Zilvervliesrijst
 • Quinoa

Bonus: spaghetti van courgette (recept)

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de pasta
2 courgettes, julienne
Voor de saus
300 gram biologisch rundergehakt
3 grote tomaten
3 teentjes knoflook, geperst
4 eetlepels olijfolie
40 gram verse basilicum
Zeezout
Peper
Benodigdheden
Juliennesnijder

Bereidingswijze

Pers de knoflook. Doe twee eetlepels olijfolie in een pan en plaats deze op middelhoog vuur. Wacht tot de olie op temperatuur is, voeg de knoflook en het gehakt toe en rul het. Snijd de courgettes julienne. Doe de tomaten en basilicum in de blender / foodprocessor of mix het fijn met de staafmixer.

Wanneer het gehakt gaar is voeg je er de tomaten-basilicum-saus aan toe. Doe 2 eetlepels olijfolie in een andere pan en bak hierin de courgette op middelhoog vuur beetgaar. Mix alle ingrediënten door elkaar en serveer. Eet smakelijk!

spaghetti-van-courgette-julienne

Kan ik dan nooit meer brood, pasta of aardappels eten?

Je hoort mij niet zeggen dat je nooit meer brood, pasta of aardappels kan eten. Maar ik adviseer je wel om dit te beperken.

En heb je diabetes type 2 en/of overgewicht? Laat deze voeding dan liever staan. Je zult merken dat je hierdoor gemakkelijker je bloedsuikerspiegel onder controle kunt houden en de overtollige pondjes kwijt raakt.

En heb je regelmatig last van een opgeblazen buik? Schrap brood, pasta en aardappels dan eens voor een maand uit je voeding. Je zult je echt verbazen wat dat voor je lichaam doet.

Het bericht Wat kan ik eten in plaats van brood, pasta en aardappels? verscheen eerst op GezondAfvallen.nl.